Pretežno sunčano

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo pretežno vedro. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Bugojno -8, Ivan Sedlo, Livno i Sanski Most -7, Banja Luka -6, Bihać, Sarajevo i Tuzla -5, Široki Brijeg -4, Doboj i Grude -3, Gradačac 1, Trebinje 3, Mostar 4, Neum 5 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme. Tokom dana uz mjestimično malo do umjereno oblačno. U jutarnjim satima i dio prijepodneva po kotlinama centralne i istočne Bosne može biti magle i niskih oblaka. Krajem dana i tokom večeri postupno povećanje oblačnosti.

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 2 do 8, na jugu od 9 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, uz hladno vrijeme u jutarnjim i večernjim satima, danju sa blagim porastom temperatura vazduha.

Hronični bolesnici ne bi se trebali izlagati jačim naporima.

Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom oblačenju.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice, magle i odrona

Na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na širem području Maglaja, Žepča i dionice u dolini rijeke Lašve. Skrećemo pažnju na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog praznika, tunel Vranduk (Nemila-Zenica) je još danas (02.01.) otvoren 24 sata (bez obustava). Od sutra (03.01.) nastavlja se dosadašnji režim saobraćaja.

Do večeras do ponoći, zbog novogodišnjih praznika, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)