Azijski indeksi pali zbog tenzija na Bliskom istoku

epaselect epa06772238 A Chinese man looks at an electronic board showing the stock index and prices at a securities brokerage in Beijing, China, 30 May 2018. China stock markets fell steeply on 30 May 2018 as fears of a trade war is renewed after US President Donald Trump announced punitive tariffs of 50 billion US dollar on Chinese imports. EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale s najviših nivoa u 18 mjeseci, dok su cijene nafte porasle zbog napetosti na Bliskom istoku nakon vazdušnog napada SAD-a na aerodrom u Bagdadu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07.00 sati u minusu 0,25 posto.

Pri tom su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju pale oko 0,2 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji indeksi stagniraju, dok su u Australiji cijene dionica porasle oko 0,6 posto. Na Tokijskoj se berzi zbog praznika ne radi.

Na samom početku današnjeg trgovanja, MSCI indeks dostigao je novi nivo u 18 mjeseci, zahvaljujući jučerašnjim novim rekordnim dosezima berzovnih indeksa na Wall Streetu.

Ali, ubrzo su ti dobici splasnuli, dok je terminski S&P 500 indeks skliznuo 0,8 posto, što znači da se danas poslijepodne može očekivati pad cijena dionica na Wall Streetu.

Ulagači su, naime, zabrinuti zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je rano jutros u vazdušnom udaru SAD-a na međunarodnu aerodrom u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a poginuo je i Abu Mehdi al-Mouhandis, komandant iračke policije.

A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,75 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 96,42 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 108,65 na 108,00 jena.

Ali, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1170 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1220 dolara.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle zbog novih napetosti na Bliskom istoku, što bi moglo naštetiti snabdijevanju naftom s tog područja.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 2,75 posto, na 62,85 dolara, dok je na londonskom tržištu skočila 3,02 posto, na 68,25 dolara, prenosi SEEbiz.

(Fena)