Premijer Sjeverne Makedonije podnio ostavku

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev podnio je u petak ostavku na tu dužnost, kako bi tokom dana mogla biti formirana tehnička vlada za provedbu izbora.

Nakon dvije godine i sedam mjeseci na premijerskoj funkciji, Zaev je odstupio s dužnosti kako bi se u aprilu mogli održati vanredni parlamentarni izbori u skladu s dogovorom lidera vodećih makedonskih političkih stranka, nakon što Sjeverna Makedonija nije dobila datum za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Nakon što Sobranje usvoji premijerovu ostavku, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutrašnjih poslova i podpredsjedniku SDSM-a Oliveru Spasovskom.

Prema takozvanom “pržinskom modelu”, koji je prvi put primijenjen 2016. godine, tehnička vlada formira se sto dana prije izbora, a resor unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike preuzeće kadrovi iz redova opozicije, kao garancija za provođenje fer, poštenih i demokratskih izbora, javili su makedonski mediji.

(Fena)