Sjećanje na ubistvo šest članova porodica Tatarević-Dragnić u sarajevskoj ulici Musala

Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. i Općine Centar obilježili su, u ulici Musala na broju 1, godišnjicu stradanja šest članova porodica Tatarević-Dragnić, koje se dogodilo na današnji dan 1994. godine.

Predsjednik Udruženja Fikret Grabovica podsjetio je da je od posljedica granate u stanu na drugom spratu zgrade u ulici Musala broj 1 smrtno stradala Nadan (Adnan) Tatarević (16 godina), Asja (Adnan) Tatarević (10 godina), njihovi roditelji Dženana i Adnan, te Nadžija Dragnić (Nadanova i Asjina nana) i Veseljko Dragnić (Nadanov i Asjin daidža), dok je otac djece teško ranjen.

“To je porodična tragedija, dokaz da su zločinci tokom opsade grada ubijali civile, posebno djecu. Žalosno je što Tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu za tako strašne zločine, tokom opsade grada. Znamo da je ubijeno 11.540 civila, od kojih 1.601 dijete”,kazao je novinarima.

Predstavnik Oopštine Centar Sarajevo Bećir Sirovina kaže da je to, nažalost, tek jedno od mjesta stradanja civila tokom rata, te poručuje da se takvo što više nikada i nikome ne desi.

“Važno je da se svake godine, u ovo doba na ovom mjestu, okupimo i odamo počast ubijenim građanima. U ovom slučaju, stradali su civili što je dokaz da agresor nije birao ciljeve. Pitanje je da li će ikada iko zbog toga odgovarati”, istakao je. 

Na zgradi u ulici Musala broj 1 na području sarajevske opštine Centar stoji  spomen-ploča kao znak sjećanja na civilne žrtve iz porodica Tatarević-Dragnić, koje su smrtno stradale 3. januara 1994. godine.

(Fena)