Sportski događaji u 2020. godini

Zimske Olimpijske igre mladih, 3. po redu,  održaće se u periodu od 09. do 22. januara 2020. godine, u Lozani (Švajcarska), u organizaciji Olimpijskog komiteta Švajcarske i Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

Evropsko prvenstvo u rukometu za muškarce održaće se od 9. do 26. januara 2020. godine, u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, u organizaciji Rukometnog saveza Austrije, Rukometnog saveza Norveške i Rukometnog saveza Švedske, a pod pokroviteljstvom Evropske rukometne federacija (EHF).

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igraće u grupi D, u Trondheimu: 10. januara protiv domaćina Norveške, 12. januara protiv Portugala i 14. januara protiv Francuske. Grupa je teška, Zmajevima držimo palčeve!

Evropsko prvenstvo u fudbalu (engl. 2020 UEFA European Football Championship) održaće se u periodu od 12. juna do 12. jula 2020. godine, u 12 država (Azerbejdžan, Danska, Engleska, Nemačka, Mađarska, Italija, Holandija, Republika Irska, Rumunija, Rusija, Škotska i Španija), u organizaciji fudbalskih saveza ovih zemalja i Unije Evropskih Fudbalskih Asocijacija, UEFA.

Ovdje svakako moramo napomenuti baraž za kvalifikacija na Evropsko prvenstvo u fudbalu. Za nas će baraž biti u centru pažnje, i prije samog EP, prvu utakmicu kao domaćin reprezentacija BiH igra 26. marta protiv Sjeverne Irske, a u slučaju pobjede, ponovo kao domaćin, 31. marta dočekuje pobjednika susreta Slovačka – Irska.

Paralelno sa Evropskim prvenstvom u fudbalu, održaće se u istom periodu i Copa America, prvenstvo Južne Amerike u fudbalu. Pored deset južnoameričkih reprezentacija, kao gosti nastupiće reprezentacija Katara i Australije. Domaćini su Argentina i Kolumbija.

Ljetnje Olimpijske igre održaće se od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).Moderne Olimpijske igre vuku korijene od antičkih olimpijskih igara, koje su održavane prije 2800 godina, u Olimpijskoj regiji u antičkoj Grčkoj.

Nakon Olimpijskih igara, održaće se i Paraolimpijske igre, na istim terenima na kojima su se održavale i Olimpijske igre u Tokiju.

Pored ovih velikih događaja, koji su na programu tokom ove godine, održaće se i čitav niz redovnih događaja, koji se održavaju svake godine. Tu, u prvom redu, spadaju finala Lige šampiona koje će se ove godine održati na Ataturk olimpijskom stadionu u Istanbulu. Super Bowl se igra 2. februara u Miami Gardenu na Floridi.

Tokom čitave godine slijede i već poznata takmičenja u tenisu, u biciklizmu, tradicionalne trke konja, kao i cjelogodišnje takmičenje u trci Formule 1.

Nas posebno interesuje nastup našeg Veleža u nastavku Premijer lige, a posebno eventualni plasman  među šest najboljih ekipa tokom nastavka sezone, i razigravanje za mjesta u evropskim takmičenjima.

U svakom slučaju, sporta i zabave neće nedostajati.

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)