Kvalitet vazduha u većini FBiH nezdrav, posebno za osjetljive grupe ljudi

U periodu kad je kvalitet vazduha loš najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 godina i hronični bolesnici, a ugroženo je i ostalo stanovništvo. jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestica.

Stručnjaci preporučuju da se ne izlazi bez velike potrebe ili da, ako se i mora izaći, stavljaju maske preko lica.

Profesor dr. Ismet Suljević s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu preporučuje  stanovništu, koje ima mogućnosti, da iskoristi pogodnosti sarajevskih planina i okolnih brda gdje nema smoga i zagađenog vazduha i tako doprinese očuvanju svog zdravlja. 

Prvenstveno bi to, kaže, bilo važno za djecu koja su posebno osjetljiva na zagađene čestice u vazduhu. Nažalost, kako ističe, ima ih mnogo u zimskom periodu u Sarajevu.

“Bilo bi poželjno i da se hronični bolesnici izvuku iz grada i pobjegnu na planine, da udahnu čisti zvazduh, pokušaju se spasiti od zagađenog vazduha”, izjavio je to dr. Suljević za Fenu na Čavljaku, gdje je, takođe,  otišao u namjeri da se zaštiti od efekata zagađenog vazduha u gradu.

Dežurni ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Zakira Pašić kaže da tu zdravstvenu ustanovu,  inače, često zovu i dolaze im ljudi koji imaju hroničnu opstruktivnu plućnu bolest.

Nije, kaže, bilo više intervencija, nego inače, ali zagađenosti vazduha vjerovatno dovodi do pogoršanja njihove osnovne bolesti. Naglašava da srčanim i plućnim bolesnicima ne pogoduju i hladnoće.

Po riječima Enisa Omerčića iz Federalnog hidrometorološkog zavoda kvaliteta vazduha na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH je loša pa i nezdrava, posebno za osjetljive grupe ljudi.  

“Moguće je  da već večeras dođe do postepenog opadanja koncentracije zagađujućih materija u zrvazduhu. Vjerovatno je da će se, barem na nekim mjestima, očistiti vazduh. Nezadovoljavajuće je to što se već početkom naredne sedmice očekuje stabilizacija atmosfere i ponovno uslovi za porast koncentracija zagađujućih materija u vazduhu”, kazao je.

Epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su “Pripravnost”, kao najblaža, potom epizoda “Upozorenje”, koja je trenutno na snazi, te alarmantna epizoda – epizoda “Uzbune2.

(Fena)