Sjeverna Makedoniija dobila tehničku vladu za vanredne izbore

Parlament j Makedonije izabrao je juče popodne prelaznu vladu, koja će organizovati vanredne parlamentarne izbore, koji su dogovoreni za 12. april.

Za tehničku vladu, čiji je premijer dosadašnji ministar unutrašnjih poslova i podpredsjednik SDSM Oliver Spasovski, glasao je 101 poslanik u parlamentu sa 120 mesta.

Spasovski je u ekspozeu rekao da u narednih 100 dana prelaznu vladu čeka da obezbijedi nesmetano funkcionisanje institucija, da nastavi aktivnosti koje je vlada njegovog prethodnika Zorana Zaeva započela u evroatlantskim integracijama i da organizuje fer i demokratske izbore.

“Država se nalazi u izuzetno značajnom periodu, kada se od nas očekuje da neometano funkcionišu sve državne institucije. Ovo je vrijeme kada treba da se organizuju fer i demokratski izbori, da se završe aktivnosti za članstvo u NATO i početak pregovora sa EU”, rekao je Spasovski i pozvao opoziciju da se odvaži i da bude dio tog procesa.

Tehnička vlada Olivera Spasovskog je praktično vlada lidera SDSM Zorana Zaeva, s tim da je opozicija, prema “pržinskom modelu” dala ministra policije i ministra za rad, a dosadašnja ministarka za rad Mila Carovska (iz SDSM) zamijenila vicepremijera za ekonomska pitanja Koču Andjuševa, koji je napustio vladu.

Novi ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, na predlog najveće opozicione partije, je pripadnik i bivši direktor Obaveštajne agencije Naće Čulev, a ministarka za rad Rašela Mizrahi.

Prema “pržinskom modelu”, koji je prvi put primijenjen za vanredne parmentarne izbore 2016. godine, opozicija je dobila i dopunske zamenike ministara finansija, poljoprivrede i za administaciju, a vladajuća SDSM je dala dopunske zamjenike ministara unutrašnjih poslova i za rad.

Zoran Zaev juče je, poslije dvije godine i sedam meseci na premijerskoj funciji, podnio ostavku da bi omogućio da 12. aprila budu održani vlaredni parmentarni izbori, koji su lideri vodećih stranka dogovrili nakon što Sjeverna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

(Beta