U Hrvatskoj izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora

U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina uoči sutrašnjih predsjednički izbora, koji se ocjenjuju jednim od najneizvjesnijih do sada, s obzirom na malu razliku među kandidatima lijevog i desnog centra.

Oko 3,9 miliona birača odlučivaće o tome hoće li će ih još pet godina voditi aktuelna predsjednica, kandidatkinja desnog centra Kolinda Grabar Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice ili će povjerenje pokloniti kandidatu lijevog centra, bivšem premijeru Zoranu Milanoviću iz opozicione Socijaldemokratske partije.

Prema najnovijoj anketi Ipsos, koju je u petak uveče objavila Nova TV, Milanović je u blagoj prednosti i vodi s 45 posto glasova ispitanih, dok njih 42 posto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 posto.

Drugi krug izbora biće održan u nedelju, pošto u prvom krugu 22. decembra nijedan od ukupno 11 kandidata nije uspio da osvoji više od 50 posto glasova gradjana izašlih na birališta.

U prvom krugu izbora, Milanović je pobijedio s 29,55 posto glasova, a Grabar-Kitarović je bila druga sa 26,65 posto. Na birališta je izašlo 51, 20 posto birača.

U nedelju će birališta u zemlji i inostranstvu biti otvorena od 7 do 19 sati, kada se završava i izborna tišina. Tada se očekuju i prve izlazne ankete, a Državna izborna komisija će, kao i u prvom krugu, već od 20 sati početi da objavljuje nepotpune privremene rezultate izbora.

(Beta)