Vrhovni savjet za nacionalnu bezbjednost Irana zaprijetio da će osvetiti smrt Sulejmanija

Vrhovni savjet za nacionalnu bezbjednost Irana zaprijetio je sinoć da će osvetiti smrt generala Kasema Sulejmanija, ubijenog po naređenju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“To je bila najveća strateška greška SAD u regionu Zapadne Azije i Amerika neće lako izbjeći njene posljedice”, navelo je to najviše iransko tijelo u oblasti bezbjednosti, prenosi BBC.

Ranije jjuče, vrhovni iranski vodja ajatolah Ali Hamnei rekao je da “teška osveta čeka kriminalce” koji stoje iza napada na Sulejmanija i dodao da će njegova smrt udvostručiti “otpor” Iranaca SAD i Izraelu.

Ministar spoljnih poslova Irana Mohammad Javad Zarif nazvao je američki napad izvršen u petak rano ujutro “činom međunarodnog terorizma”.

Posle vijesti da je Sulejmani u toku noći ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom na aerodrom kod Bagdada, desetine hiljada gnjevnih Iranaca izašle su juče na ulice Teherana i drugih gradova, odajući počast ubijenom generalu i kritikujući SAD.

Sulejmani (62), komandant elitne iranske jedinice Kuds, smatran je drugim najmoćnijim čovjekom u Iranu, odmah iza Hamneija, navodi BBC.

Na čelu Kudsa, elitne jedinice Revolucionarne garde Irana, Sulejmani je bio 21 godinu, i za to vrijeme je predvodio iranske operacije na Bliskom istoku. Iran je u njegovo vrijeme ojačao Hezbollah i druge proiranske paravojne grupe u Libanu i proširio prisustvo u Iraku i Siriji.

Iako je ubistvo Sulejmanija dovelo do dodatne eskalacije tenzija između Washingtona i Teherana, Trump je sinoć rekao da se na taj potez odlučio da bi spriječio rat, a ne da bi ga započeo.

Neimenovani američki odbrambeni zvaničnici rekli su sinoć da je Pentagon odlučio da na Bliski istok iz predostrožnosti pošalje oko 3.000 dodatnih vojnika, dok je ove nedelje u Kuvajt stiglo njih 700.