Komšić, Čović i Nikšić čestitali Milanoviću na izbornoj pobjedi

Stigle su i prve reakcije iz BiH na izbor novog presjednika Hrvatske.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitke Zoranu Milanoviću na izbornoj pobjedi na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj.

“Gospodine Milanoviću, primite iskrene čestitke povodom Vaše pobjede na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj. U osvit preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom, građani Republike Hrvatske i države Bosne i Hercegovine očekuju inteziviranje saradnje između dvije prijateljske države. U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine imate pouzdane partnere za unaprijeđenje bilateralnih odnosa. Građanima Republike Hrvatske također čestitam izbor novog Predsjednika. Iskreno želim da Zoran nađe novi put i snagu da bude drugačiji od svega do sada, svima je takav potreban”, naveo je Komšić.

Prvi čovjek HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je čestitku Zoranu Milanoviću na pobjedi u drugom krugu izbora za predsjednika Republike Hrvatske.

 “U ime stanovnika Bosne i Hercegovine i u moje osobno ime želim Vam uputiti čestitke povodom izbora na dužnost predsjednika Republike Hrvatske. U budućem radu Vam želim mnogo uspjeha u obavljanju predsjedničke dužnosti i predvođenju hrvatske domovine na dobrobit svih njezinih građana”, navodi Čović u svojoj čestitki novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Nermin Nikšić uputio je, u svoje i u ime SDPBiH najiskrenije čestitke novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske.

“”Očekujem da će Zoranov izbor obilježiti pozitivnu prekretnicu, u kojoj će institucija predsjednika Hrvatske predstavljati primjer međusobnog uvažavanja, poštivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine i njenih građana, kao i prijateljskih odnosa između naših država. Vjerujem da će Zoran popraviti naše poljuljane odnose, koji su narušeni nesmotrenim izjavama i potezima prijašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na ovim izborima posmatrači, delegirani od strane SDP BiH, imali su značajnu ulogu u nadziranju izbornog procesa i sprječavanju izborne krađe na glasačkim mjestima u BiH. Time su bar malo doprinijeli pobjedi Zorana Milanovića, te im se ovim putem iskreno zahvaljujem”, naveo je Nikšić.