NATO privremeno obustavlja aktivnosti obuke u Iraku

NATO je privremeno obustavio aktivnosti obuke u Iraku zbog ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija u američkom vazdušnom napadu na Bagdad, rekao je glasnogovornik vojne alijanse.

“Bezbjednost našeg osoblja u Iraku je najvažnija. Nastavljamo sa svim potrebnim mjerama opreza. Misija NATO-a se nastavlja, ali aktivnosti obuke privremeno su obustavljene”, rekao je za Anadoliju glasnogovornik Dylan White.

Napomenuo je kako misija NATO-a u Iraku ima nekoliko stotina pripadnika i oni, na zahtjev Vlade Iraka, pomažu u jačanju iračkih snaga i sprječavanju povratka grupe Islamska država Irak i Levant.

White je rekao da NATO pomno prati situaciju u regiji i dodao: “Ostajemo u bliskom i redovnom kontaktu sa američkim vlastima”.

Takođe je rekao da su generalni sekretar Jens Stoltenberg i američki ministar odbrane Mark Esper obavili telefonski razgovor nakon nedavnih dešavanja, prenosi Al Jazeera Balkans.

General Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u petak u vazdušnom napadu na Bagdad, a Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

(Fena)