Narodno pozorište Mostar početak godine započinje novim projektom i bogatim repertoarom

U Narodnom pozorištu u Mostaru jutros je započeo rad na novom projektu, a u pitanju je predstava „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, pod režiserskom palicom slovenske rediteljice Alme Lapajne. Dramatizaciju teksta potpisuje Adnan Lugonić, dok glumačku ekipu čine Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Amela Kreso, Jasmin Krpo i Vedran Vilogorac.

Dok se vrijedno priprema pomenuta predstava, ljubitelji pozorišne umjetnosti imaće priliku uživati u bogatom januarskom repertoaru NPM-a.

U subotu, 11. januara, u 20 sati, na Velikoj sceni NPM-a biće upriličena prva repriza predstave „Identitluk“. Predstava je nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se direktno referiše na Maaloufov esej „U ime identiteta“. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?“. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvodljive umjetnosti iz Mostara.

Svi koji ne budu u prilici doći u navedenom terminu, naredno izvođenje pomenute predstave na rasporedu je ponovnou petak, 31. januara sa početkom u 20 sati.

U petak 17. januara, u 20 sati, u Studiju 64 na repertoaru je predstava „Alfa Beta“ autora E.A. Whiteheada. “Alfa Beta” zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena?

Predstava „Neće biti smak svijeta“ autora i reditelja Adnana Lugonića biće odigrana u subotu, 25. janura u Studiju 64 NPM-a sa početkom u 20 sati. Riječ je o intimnoj porodičnoj drami, dvije sestre i ocu, njihovim međusobnim odnosima, strahovima i problemima zbog njihove udaljenosti, o gubitku sjećanja, teretu prošlosti i teretu nasljeđa, o strahovima i nadanjima mladih; o krivici i preživljavanju; o intimnom smaku svijeta pojedinca i nadi. Predstava koja propituje i ukazuje na prave životne vrijednosti. Glumačku ekipu čine Ajla Hamzić, Dina Mušanović i Šerif Aljić.

Cijena ulaznice iznosti 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM, a ulaznice za sve predstave su u prodaji!

(NovaSloboda.ba)