Zvanično potvrđeno: Za hrvatskog predsjednika izabran je Zoran Milanović

Državna izborna komisija Hrvatske u ponedeljak je, na osnovu rezultata glasovanja sa svih 6533 biračkih mjesta, utvrdila i objavila da je za hrvatskog predsjednika izabran Zoran Milanović.

Predsjednik DIK-a Đuro Sessa čestitao mu je na izbornoj pobjedi u svoje i ime Komisije.

Milanović je u drugom izbornom krugu dobio  1.034.389 glasova, njegova protivkandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović 929.488 glasova.

Sessa je na konferenciji za novinare istakao da su sedmi predsjednički izbori prošli uredno, mirno, „zakonski potpuno perfektno“.

„Još jednom se pokazalo da je hrvatsko društvo zrelo i da izbore može provoditi tako da zaista mogu biti primjer za funkcionisanje izbornog sistema, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire“, naglasio je.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u izbornom procesu, od stručne službe DIK-a, preko posmatrača do djelatnika u opštinama i gradovima, prenosi Hina.

Predsjednik DIK-a naveo je kako je od 3.734.115 birača, koliko je moglo učestvovati na izborima, glasalo 2.053.848 birača, odaziv je dakle 55 posto.

Nevažećih glasačkih listića bilo je 89.415 odnosno 4,35  posto.

Zanimljivo je poređenje s prvim izbornim krugom, kada ih je bilo 22. 218, rekao je Sessa, navodeći kako je i prije pet godina u drugom krugu predsjedničkih izbora bilo 60. 728 nevažećih glasova, a u prvom 27. 791.

Pokazuje se da u drugom krugu uvijek ima više nevažećih nego u prvom, to je zanimljiv podatak, možda za sociologe, da istraže zbog čega se to događa, kazao je predsjednik DIK-a.

(Fena)