Memorijalni centar Potočari: Otvoriti istragu o “kolonama mržnje”

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, reagujući na jučeranji incident u vezi sa prolaskom kolone vozila sa nacionalističkom ikonografijom, pozvali su načelnika opštine Srebrenica i čitavu lokalnu zajednicu da smognu snage i promijene svoj odnosm te konačno osude govor mržnje i zatraže od lokalne policije da preduzme potrebne mjere na privođenju i kažnjavanju odgovornih.

“Konačno, tražićemo od Tužilaštva BiH da reaguje iistraži posredne i neposredne veze između donosilaca odluka u institucijama i finansiranja aktivnosti udruženja i neformalnih grupa koje organizuju ‘kolone mržnje’ u Srebrenici”, saošteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Povodom jučerašnjeg incidenta u Potočarima, kada je u kasnim popodnevnim satima lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, prošla kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom, iz te institucije su poručili da se taj prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za “baštinjenje slavljenja zločina genocida”.

“Memorijalni centar Srebrenica-Potočari upozorava da je lokalna zajednica još jednom propustila da osudi govor mržnje i širenje nacionalističke histerije. Već godinama se pravoslavni vjerski praznici koriste kao prilika za javno slavljenje zločina genocida i njegovih počinilaca, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje sa prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici”, poručuju iz Memorijalnog centra.

U saopštenju navode da će Memorijalni centar odgovoriti na svaki pokušaj negiranja genocida, izražavanja mržnje i netolerancije sa još značajnijim radom na dijalogu, istraživanju i uključivanju novih generacija u programe edukacije o genocidu.

“Sudske presude, hiljade imena nevino ubijenih i nestalih, te široko međunarodno uvažavanje žrtava genocida u Srebrenici, nikada nisu bili alat manipulacije, niti temelj za širenje mržnje protiv bilo koga naroda ili vjerske zajednice. Štaviše, lekcije iz Srebrenice trebaju biti temelj za sprečavanje budućih krvoprolića na ovim prostorima i drugdje “, navodi se u saopštenju.

(Fena)