Mustafić: Autori prave filmove koji govore o bezumnosti rata

Bosanskohercegovački režiser Dino Mustafić ocijenio je danas, u razgovoru za Fenu, da ga ne čudi činjenica što se veliki filmski autori bave ratnom tematikom, jer je rat zapravo velika filmska tema i žanr koji se vrlo često koristi u igranoj formi.

Komentarišući nagrađene Zlatnim globusom, među kojima je drama o Prvom svjetskom ratu “1917”, čiji je režiser Sam Mendes osvojio Zlatni globus za najboljeg režisera, Mustafić ističe da se veliki autori vraćaju temama rata, posebno onim istorijskim događajima koji, kao u slučaju Mendesa, ekranizuju početak 20 vijeka.

Film “1917” osvojio je nagradu za najbolji ovogodišnji film u kategoriji drame. On donosi priču o dva mlada britanska vojnika, koji su se uputili u nemoguću misiju dostavljanja poruke, koja će zaustaviti 1.600 muškaraca i jednog od braće vojnika da ne krenu ravno u smrtonosnu zamku.

Mustafić napominje da nije iznenađenje da su u fokusu dodjele ovogodišnje nagrade Zlatni globus bili upravo filmovi koji su imali političku i sociološku pozadinu uz ratnu tematiku.

“Živimo vrijeme neizvjesnosti, u drugoj dekadi 21. vijeka, u kojoj se, vrlo često, ne samo zvecka oružjem, nego se na lokalnom i regionalnom nivou lideri odlučuju na rat. Cijeli svijet živi u psihozi straha od mogućeg nuklearnog rata i uništenja planete”,dodaje Mustafić.

Govoreći generalno o temi rata u filmovima, Mustafić je naglasio da su svi autori koji su u istoriji kinematografije napravili velike ratne filmove zapravo pravili velike antiratne filmove, kojima su pozvali na razum i pacifizam.

“Pravili su filmove, koji govore o bezumnosti rata i u tom smislu po stvaralačkom instinktu autori se zagledaju u teme slikajući sudbine malih i običnih ljudi koji u datim istorijskim okolnostima postaju žrtve”, mišljenja je Mustafić.

Ovaj, jedan od najuspješnijih filmskih i pozorišnih režisera u Bosni i Hercegovini, ocjenjuje da je rat destrukcija i materijalizovano zlo kome se treba vraćati uvijek kao opomena da se ne bi dogodio budućim pokoljenjima.

(Fena)