Pretežno vedro

Jutros je u većem dijelu naše zemlje pretežno vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -21 steepen, Bjelašnica -13, Bugojno, Ivan Sedlo, Sarajevo, Srebrenica -10, Livno -9, Banja Luka, Bihać, Prijedor, Sanski Most, Tuzla, Zenica -8, Bijeljina, Doboj, Široki Brijeg, Zvornik -6, Grude -4; Gradačac, Stolac -3, Mostar 1, Trebinje 2, Neum 4 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Poslije podne naoblačenje u Krajini.

Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni a u Hercegovini slaba do umjerena bura.

Dnevna temperatura od -1 do 4, na jugu od 6 do 9 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljnije u cijeloj zemlji.

U Bosni, nakon mjestimično maglovitog jutra, uz sunčane intervale u drugom dijelu dana i opšta slika će se postepeno popravljati.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Sa večernjim satima temperature će ponovo opasti, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od hladnoće.

U Hercegovini sunčanije većim dijelom dana, pri čemu će bura povremeno, u manjoj mjeri, kvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Niske temperature formiraju poledice na kolovozu

Niske temperature ovog jutra pogoduju formiranju poledice na kolovozu, zbog čega pozivamo na pojačan oprez. Posebno izdvajamo dionice u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Vozačima skrećemo pažnju i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog praznika pravoslavnog Božića, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ-Mrkonjić Grad.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)