Zarif: Prekinimo “maligno” djelovanje SAD-a u zapadnoj Aziji

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u utorak da je počeo prekid “zloćudnog” djelovanja SAD u zapadnoj Aziji.

Svoje viđenje trenutne situacije iznio je u uvodnom obraćanju na “Teheranskom dijaloškom forumu”, kome prisustvuju omanski ministar vanjskih poslova Yusuf bin Alawi i bivši predsjednik Afganistana Hamid Karzai i drugi visoki dužnosnici susjednih zemalja.

Na forumu će biti razmijenjena mišljenja o suočavanju s novonastalom situacijom, u kojoj dominira paradigma agresije, ekstremizma i nasilja, kazao je Zarif, prenosi danas iranska novinska agencija IRNA.

Za iranskog generala Qassema Soleimanija, ubijenog u Bagdadu 3. januara, kazao je da je bio veliki čovjek, koji se upustio u životnu borbu da svijet učini boljim i sigurnijim mjestom, a iranski narod sada oplakuje taj veliki gubitak.

“Terorističko ubistvo koje su počinile SAD moglo bi otvorili vrata veoma teškom periodu koji bi, prije ili kasnije, mogao uticati na cijeli svijet”, stava je Zarif.

SAD su još jednom pokazale, mišljenja je šef iranske diplomatije, nepoštivanje međunarodnog prava kao i opštepriznatih pravila imuniteta, a upravo takva politika sada prijeti napadima na iranske kulturno-istorijske spomenike i arheološka nalazišta koja su dio zajedničke svjetske kulturne i civilizacijske baštine.

Soleimani je, ističe Zarif, predstavljao glas borbe za nezavisnost regije pogođene gomilanjem višeslojnih problema i poteškoća proizašlih iz nezasite požude međunarodnih gospodara novca i moći.

Ubistvo generala koje se dogodilo 3. januara bio je, tvrdi Zarif, napad na irački nacionalni suverenitet ili je u pitanju samo kukavički, brutalni atentat na iranskog generala jer su za cilj imali jedan od stubova sigurnosti na ovom području.

“Ne čudi što je netaktični američki predsjednik počinio stratešku grešku, vođenu bahatošću, naredivši ubistvo velikog pobornika borbi protiv terorizma i ekstremizma i najuspješnijeg ‘mirovnog generala’ regije posljednjih decenija”, ocjenjuje Zarif.

SAD su dokazale, napominje, da mogu preduzimati opasne radnje proistekle iz pogrešnih procjena i zabluda o situaciji u Iranu i regiji, dodajući da je ta regija bila je upletena u brojne ratove, ekstremizam i nasilje uzrokovano kontinuiranom agresijom SAD-a kao i sukobima posljednjih godina.

“Pribjegavanje ratu, koje se smatra iznimkom u međunarodnim odnosima, postalo je, nažalost, norma i pravilo u regiji zbog stava i ponašanja SAD-a i njihovih saveznika. Ovo je začarani krug, koji moraju prekinuti regionalni akteri i svi koji su posvećeni miru i stabilnosti”,- kaže Zarif.

Zajedničko razumijevanje je najbolja osnova svakog pokreta na ovim prostorima što zahtijeva dijalog, dodaje ministar, a ono što ovoj regiji treba sada, više nego ikad ranije, je inkluzivni, sveobuhvatni unutar-regionalni dijalog.

Upravo je to temelj svih inicijative koju Iran godinama provodi u okvirima Ujedinjenih nacija, a jedna od takvih inicijativa poznata je pod imenom Hormuz Peace Endevor (HOPE-NADA).

“Ali, put koji su SAD odabrale za sebe i regiju karakterišu nesigurnost, rat i krvoproliće, ali najavljuje mir i tišinu za regija. Konačno protjerivanje SAD-a iz zapadne Azije je sudbina te zemlje zbog iskorištavanje oruđa rata, sankcija i atentata”, podvukao je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif.

Iran se sada nalazi na istorijskoj prekretnici regije i svijeta, upozorava Zarif, kao zemlja smještena oko tjesnaca Hormuz. te bi svi zajednički trebali napustiti paradigmu antagonizama i okrenuti se regionalnoj inkluzivnosti i sinergiji kao jedinom realnom izlazu iz ciklusa trajnih kriza.

To je potrebno, mišljenja je, kako bi se moglo krenuti prema naprednoj, prosperitetnoj budućnosti s obećavajućim izgledima za buduće generacije.

Kako je zaključio ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, biće to stvarna realizacija najveće želje i težnji ubijenog generala Qassema Soleimanija.

(Fena)