Iz stare štampe: Milenijska izložba, 1896. godina

Te je godine Mađarska slavila 1.000 godina od dolaska Mađara na obale Tise i Dunava, pa je povodom toga jubileja održana i Milenijska izložba u Pešti.

Izložba je otvorena 1. maja 1896. godine i trajala je punih šest mjeseci, a na njoj je zapaženo učešće zabilježila Bosna i Hercegovina. U posebno izgrađenom paviljonu, nazvanom Bosanska kuća, predstavila se svojim proizvodima, koje je Evropa bila u prilici upoznati po prvi put. Vođa delegacije bio je naš poznati arheolog Ćiro Truhelka, inače upravnik Zemaljskog muzeja za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu, a od 1926. do 1931. godine i profesor na Filozofskom fakultetu u Skoplju. Bosanska kuća bila je izvrsno posjećena i izazvala ogroman odjek u Evropi.

Tako se na toj izložbi našla i „zbirka ljetnog povrća domaćih baštovana…pak izlošci voćarskih i vinarskih stanica u Derventi i Mostaru”, s kojima „se mnogi posjetioci nisu mogli naglasiti do sita”. Posebno su se posjetioci „divili gorostasnim tikvama, silnim krastavcima, prekrasnim patlidžanima (jabučicama), vanredno zanimljivim dinjama, karpuzi, luku i zelju…Tridesetsedam vrsta raznolika grožđa uzbugjuje naprosto ne samo apetit, nego i malu zavist susjednih izlagača s preobilja naše vinorodne Hercegovine. Bosna i Hercegovina odnješe i na ovoj povremenoj izložbi prve nagrade…”

Ovi izvatci su uzeti iz knjige BiH na milenijskoj izložbi prigodno izdatoj tim povodom, a u cjelosti se može pronaći u arhivi knjiga na www.cidom.org

Donosimo i fotografiju Bosanske kuće, kao i veliko izvještaj iz tadašnjih mađarskih novina Vásarnapi ujság (nedeljne novine).

Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago

(NovaSloboda.ba)