Prekinuta sjednica Skupštine KS

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebala biti donesena odluka o privremenom finansiranju institucija KS.

Naime, Danijela Kristić koja obavlja dužnost predsjedavajuće Skupštine, nakon intoniranja himne odmah je prekinula sjednicu zbog nedostatka kvoruma, a sjednici nisu prisustvovali poslanici iz SDA, SBB-a i DF-a.

PoslanikSkupštine iz SDA Mirza Čelik, koji je na prethodnoj sjednici većinom glasova izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS, u izjavi novinarima je kazao da je sjednica morala biti prekinuta, te da pečat još nije vraćen.

“Oni danas ne mogu ništa drugo nego samo zaključiti, jer nemaju dovoljan kvorum. Pečat još nije vraćen, a mi imamo nekoliko akata koje trebamo da uputimo u “Službene novine”, kazao je Čelik i podsjetio da ga je Klub Bošnjaka imenovao za predsjedavajućeg, a na sjednici Skupštine KS je krajem decembra većinom glasova to potvrdila.

Izrazio je nadu da će oni koji su prije bili većina u Skupštini sada prihvatiti da više nisu dio vlasti.

“Ovo nije ulica, 18 poslanika nisu “banda”, već je to ozbiljna institucija, Kanton Sarajevo je broj jedan u BiH. Danas smo pripremili odluke koje, nažalost, zbog pečata ne mogu biti objavljene u “Službenim novinama”. Ne odstupamo od stavova i nije akcenat na ‘predsjedavajućeg’, već na to da ne možemo nastaviti aktivnosti bez pečata”, rekao je Čelik i pozvao nadležne istražne organe, tužilaštvo, da se uključe u rješenje problema, odnosno, da vrate pečat.

Takođerje sličnog stava i poslanik SDA Mahir Dević, koji je izrazio žaljenje zbog samovlašća pojedinaca, te kazao da “ako ne budemo imali pečat, ne možemo ni raditi, jer donošenje odluka zahtijeva ovjeru. A ovo što se radi je samovlašće”.

Ministar finansija KS Amel Kovačević je kazao da je javni interes u KS ugrožen zbog neodgovornog ponašanja zakonodavne vlasti, odnosno, nove većine u KS.

“Nije usvojena odluka o privremenom finansiranju, a to je ozbiljan atak na građane KS”, kazao je Kovačević i izrazio nadu da će uspjeti donijeti odluku, a krajnji rok je 31. januar, te pozvao većinu da se što prije vrati na sjednicu.

Poslanici iz SDP-a i Naše Stranke Igor Stojanović i Nejra Dizdarević ocijenili su da se situacija može prevazići ukoliko se sjednica nastavi i ukoliko se donese odluka o privremenom finansiranju, jer će u suprotnom građani da trpe.

Bivši predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je kazao da je pečat siguran i da je u Skupštini KS, a nije dostupan novoj većini zbog nelegalnog zakazivanja sjednice.

Kazao je da je imenovanje nove vlade, nove većine, kao i predsjedavajućeg zakazano regularno na sjednici 16. januara, te da su svi drugi scenariji nedopustivi.

“Danas smo mogli imati odluku o privremenom finansiranju, a 16. januara bismo na sjednici izglasali nepovjerenje Vladi. Sve bi se time riješilo. Pozivam ih da donesu odluku o privremenom finansiranju”, naglasio je Konaković.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je izrazila nadu da će poslanici donijeti odluku o privremenom finansiranju, te da će biti dovoljno svijesti da se, ipak, nađe kompromisno rješenje.

“Svih 35 poslanika treba da zna da su predstavnici građana, a ne sebe ili stranaka koje su ih delegirale”, kazala je i dodala da isplata plata u januaru nije sporna za sve budžetske korisnike, ali će biti sporna isplata u februaru, te će 23.000 zaposlenih i povezanih budžetskih korisnika ostati bez sredstava.

(Fena)