U Mostaru izložba Virgilija Nevjestića

Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u saradnji s Galerijom Gorica -Livno i porodicom Nevjestić organizuje izložbu “Hommage Virgiliju Nevjestiću”, u četvrtak, 9. januara, u Galeriji kraljice Katarine Kosače, s početkom u 19 sati.

Mostarskoj publici izložbom Virgilija Nevjestića biće predstavljen dio ostavštine jednog od najistaknutijih grafičara XX. vijeka s ovih prostora, saopštili su organizatori.

Nevjestić je bio grafičar, slikar i pjesnik, a rođen je 1935. godine u selu Kolo pored Tomislavgrada kao osmo dijete u siromašnoj porodici. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (pedagoški odjel) diplomirao je 1963. godine.

Nakon prve samostalne izložbe u pariškoj galeriji La Hune, 1972. godine, proglašen je najboljim grafičarom Pariza. Iste godine, nastala je velika grafička mapa Journaldu Vagabond, svojevrstan dnevnik, koji sadrži po jednu grafiku za svaki dan protekle godine. Vrhunac karijere ostvario je 1982. godine, kada je postao prvi hrvatski slikar koji samostalno izlaže u Beaubourgu (Itinéraire d’ungraveur).

Na poziv Muzeja La Fontaine, u povodu 366. godišnjice rođenja La Fontainea, 1987. godine samostalno je izlagao bibliografsko izdanje Fables de Jean de LaFontaine u galeriji La Chancellerie, a iste godine osnovao je L’académieVirgile, na kojoj obrazuje generacije mladih grafičara, slikara i restauratora.

U oktobru 1993. četvrti i posljednji put samostalno je izlagao u La Hune, nakon čega ga francuska kritika svrstava u sam vrh pariške i evropske grafičke umjetnosti. Potkraj 1998. godine priređena mu je retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori. Tom prilikom štampana je i velika monografija autorice Biserke Rauter Plančić.

Virgilije Nevjestić umro je 2009. u Parizu. Iako je taj grad odabrao kao mjesto življenja, prema njegovoj želji, cjelokupna ostavština vraćena je u domovinu. Godine 2011. Franjevačka galerija u Tomislavgradu otvorila je Galeriju Virgilija Nevjestića sa stalnom izložbenom postavkom, koja predstavlja hommage tom velikom umjetniku.

(Fena)