Počinje 14. prvenstvo Evrope u rukometu za muškarce, BiH debituje

U sportskim dvoranama u Beču i Trondheimu danas počinje 14. eEropsko prvenstvo u muškom rukometu, na kome će prvi put nastupiti 24 reprezentacije.

Među njima, prvi put u istoriji nalazi se selekcija Bosne i Hercegovine, koju očekuju teški dueli u okviru grupe D protiv selekcija Norveške, Francuske i Portugala. Ovo prvenstvo Evrope specifično je i po tome što se prvi put organizuje u tri države – Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

U grupi A u Grazu nastupiće Hrvatska, Bjelorusija, Crna Gora i Srbija, grupa B mečeve će igrati u Beču gdje će snage odmjeriti Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija i Ukrajina.

U norveškom Trondheimu u okviru grupe C nastupiće Španija, Njemačka, Latvija i Holandija, grupu E u Malmou sačinjavaju Danska, Mađarska, Island i Rusija, dok će mečevi grupe F biti odigrani u Goteborgu,, gdje se sastaju Slovenija, Švedska, Švicarska i Poljska.

U drugu fazu takmičenja plasiraće se po dvije najbolje selekcije iz svake od šest grupa. Odlučujuće utakmice na rasporedu su od 24. do 26. januara u Štokholmu.

BiH je u okviru priprema za ovo takmičenje odigrala dva kontrolna meča. Izgubili su od selekcije Katara sa 30:27, dok su sa Hrvatskom odigrali neriješeno rezultatom 33:33.

Selektor Bilal Šuman zadovoljan je odrađenim poslom i vjeruje da je BiH spremna za svoj historijski nastup na Euru.

“Momci su odlično odradili posao. Stvarno sam zadovoljan njihovim odnosom prema onom što smo im zadali. Bilo je i naporno, ali sve su radili bez pogovora i iskreno vjerujem da spremni dočekujemo početak Eura”, kazao je Šuman. 

BiH će prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu odigrati 10. januara, od 20,30 sati, protiv selekcije Norveške, a par dana kasnije, naše rukometaše očekuje i duel sa moćnom Francuskom.

Kapiten selekcije BiH Mirsad Terzić je naglasio da su Norveška i Francuska ekipe koje na prvenstvu računaju na medalje, ali da nikome neće neće biti lako igrati protiv BiH.

“Nikome nije svejedno igrati protiv BiH, svi znaju kakve mi imamo igrače, koji već godinama imaju svoj status u velikim klubovima. Kad igraju protiv nas znam da i oni imaju veliki respekt. Izaći ćemo na teren i dati maksimum, vidjećemo da li će to biti dovoljno”, kazao je Terzić.

Za favorite takmičenja važe selekcije Danske, Francuske, Švedske, Španije, Norveške i Njemačke. Osvajači medalje će osigurati nastup naS prvenstvu naredne godine u Egiptu, a prvak će obezbijediti nastup na Olimpijadi u Tokiju.

Na dosadašnjih 13 Evropskih prvenstava najviše uspjeha imala je Švedska s četiri zlatne medalje, slijedi Francuska s tri zlata, po dva zlata imaju Danska i Njemačka.

(Fena)