Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07sati: Bugojno -9 stepeni, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Sokolac i Srebrenica -8, Ivan Sedlo, Prijedor, Tuzla i Zenica -7, Bihać, Doboj, Grude i Široki Brijeg -6, Banja Luka -5, Bijeljina, Bjelašnica i Stolac -4, Gradačac -1, Trebinje 0, Mostar 3, Neum 5 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Prije podne, po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle.

Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -1 i 4, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Lagani porast temperatura zraka pozitivno će djelovati na većinu ljudi, stoga bi hronični bolesnici i meteoropate mogli osjetiti djelimično olakšanje.

Uz manje izraženo sjeverno strujanje, osjet hladnoće, takođe, bi se trebao umanjiti.

Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima i posvetiti više pažnje oblačenju tokom jutra i večeri.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Mjestimično gusta magla smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke Bosnu, Vrbas i Spreču, kao i na dionici magistralnog puta Glamoč-Mlinište. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguće nailaske na poledicu na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ-Mrkonjić Grad.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)