Predstavnički dom ograničava ovlaštenja Trumpa u vojnim akcijama protiv Irana

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je učetvrtak rezoluciju kojom se ograničavaju ovlaštenja predsjednika Donalda Trumpa u daljim vojnim akcijama protiv Irana, nekoliko dana nakon što je Trump naredio napad dronom, u kome je ubijen iranski vojni komandant Kasem Sulejmani.

Predstavnički dom, koji je pod nadzorom demokrata, glasao je 224 prema 194 za rezoluciju, uglavnom u skladu sa stranačkom opredijeljenošću – demokrati su optužili Trumpa da se ponašao nepromišljeno i podržali rezoluciju, dok su Trumpovi republikanci bili protiv.

Sudbina rezolucije u Senatu je neizvjesna, jer republikanci imaju 53 od 100 mjesta i rijetko glasaju protiv predsjednika, ali do sada su barem dva republikanska senatora – Rand Paul i Mike Lee, izrazili podršku toj mjeri, prenosi Reuters.

Ako rezoluciju usvoje Predstavnički dom i Senat, nije potreban Trumpov potpis da bi stupila na snagu, iako se demokrati i republikanci ne slažu oko toga je li obavezujuća.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi okrivila je Bijelu kuću zbog propusta u savjetovanju s Kongresom prije udara bespilotne letilice u kojem je prošle sedmice u Bagdadu ubijen Qassem Soleimani.

“Prošle sedmice je, prema našem mišljenju, predsjednik  izveo provokativni, nesrazmjerni napad protiv Irana, koji je ugrozio Amerikance”, rekla je Pelosi na konferenciji za novinare.

(Fena)