Salmiru Kaplanu dvije godine zatvora zbog prekida izbora u Stocu

Salmir Kaplan, optužen da je 2016. godine prekinuo izborni proces u Stocu, u petak je na Opštinskom sudu u Čapljini nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, kao i novčanom kaznom od 1.500 maraka.

Nepravosnažno je na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen i Demir Mahmutćehajić, te na zatvor od 10 mjeseci Ahmet Ljubović, koji su, takođe, novčano kažnjeni s 1.500 i 1.000 maraka.

Sva trojica terete se za uništavanje izbornih isprava, sprječavanje službene osobe u obavljanju službenih radnji i za oštećenje tuđe stvari.

Incident se dogodio u oktobru 2016. godine za vrijeme održavanja lokalnih izbora. Kaplan, koji je bio kandidat za načelnika Stoca, zajedno s još desetak osoba prekinuo je izborni proces, obrazlažući svoj čin pokušajem da se spriječi izborna pljačka.

Prema navodima optužnice, Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović pobacali su kutije s glasačkim listićima i fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića.

Nakon današnje izricanja presude, Kaplan je izjavio kako se radi o političkoj presudi, koja će pasti na višim instancama.

(Fena)