Najdugovječniji arapski vladar, omanski sultan Qaboos, preminuo u 79. godini

Sultan Qaboos bin Said Al Said iz Omana, najdugovječniji vladar iz arapskog svijeta, preminuo je u 79. godini života.

Sultan je 1970. godine, s britanskom podrškom, svrgnuo svog oca s vlasti u nenasilnom državnom udaru i stavio Oman na put ka razvoju i prosperitetu, koristeći njegovo naftno bogatstvo.

Naširoko smatran popularnim, bio je istovremeno i apsolutni monarh i svi oni koji su mu se protivili trpili su posljedice, piše BBC.

Nije potvrđen uzrok smrti. Njegov rođak Haitham bin Tarik Al Said položio je zakletvu na mjesto njegovog nasljednika.

Bivši ministar kulture i baštine položio je zakletvu u subotu nakon sjednice Vijeća kraljevske porodice, saopštila je vlada.

Sultan je najvažniji donosilacodluka u Omanu. Sultan, takođe, obavlja funkciju premijera, vrhovnog komandanta oružanih snaga, ministra odbrane, ministra finansija i ministra vanjskih poslova.

Prošlog mjeseca, Sultan Qaboos, koji nije imao prirodnog nasljednika, a nije ni imenovao nikoga za to mjesto, proveo je sedmicu dana u Belgiji na liječenju, a postajale su glasine da boluje od raka.

“S velikom i dubokom tugom vas kraljevski sud obavještava da žali za Njegovim Veličanstvom sultanom Qaboosom bin Saidom, koji je preminuo u petak”, navodi se u saopštenju Kraljevskog dvora, gdje se najavljuje i trodnevna žalost.

(Fena)