Preminula legendarna glumica Neda Arnerić

Glumica Neda Arnerić, jedna od najvećih jugoslovenskih glumačkih zvijezda, preminula je u 67. godini života. Njeno je tijelo u stanu, u beogradskoj četvrti Vračar, pronašao njen brat nakon što mu se ona neko vrijeme nije javljala na telefon.

Neda Arnerić ostaće upamćena po više od stotinu uloga u filmovima i televizijskim serijama, a svoju je bogatu karijeru započela još kao dijete. Tepali su joj da je “jugoslavenska Shirley Temple”, a reditelji su se doslovno otimali za nju.

Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu.

Bila je zapažena po brojnim ulogama. Film “San” iz 1966. godine napravio je od nje prvu dječiju filmsku zvijezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu “Ko to tamo peva”, gdje je tumačila ulogu Mlade.

U karijeri dugoj pola vijeka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Varljivo leto ’68.”, “Valter brani Sarajevo”…

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga vijeka, glumica je i devedesetih doživjela veliku slavu zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”. 

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Neda Arnerić. diplomirala je 1980. godine istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je svoju galeriju “Atrijum” u Beogradu.

Dobitnica je “Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli (1988.) za ulogu u filmu “Haloa – Praznik kurvi” reditelja Lordana Zafranovića. 

Dobila je i nagradu “Pavle Vuisić” za životno djelo. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine dobila je “Plaketu Jugoslovenske kinoteke”.