U Kantonu Sarajevo proglašena epizoda “Uzbuna”

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj telefonskoj sjednici Odluku, kojom se proglašava epizoda “Uzbune”.

Navode da su pokazatelji mjerenja zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona Sarajevo juče zabilježili prekoračenje praga uzbune PM10 čestične materije u vazduhu (300 µg/m3) na automatskim stanicama Otoka (316 µg/m3) i Ilijaš (332 µg/m3).

Takođe, visoke koncentracije PM10 čestica su zabilježene i danas. Na automatskoj stanici Vijećnica prosječne dnevne vrijednosti za ovaj polutant izmjerene do 8 sati su iznosile 286 µg/m3,, na Otoci 422 µg/m3 , Ilidži 425 µg/m3 i Ilijašu 557 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u narednih 48 sati očekuje se stabilna vremenska situacija, bez vjetra i padavina uz pojavu temperaturne inverzije.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode “Uzbuna” uključuju: u zoni A – zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa Zakonom o uređenju saobraćaja na području KS.

To se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu dana od dana donošenja Plana.

Takođe, mjere podrazumijevaju organizaciju nastave u školama radi izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave, kao i zabranu korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda “Upozorenje” i “Pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo.

Stanovništvo Kantona upozoreno je da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju vazduha.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu, te zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopšteno je iz Press službe KS.

(Fena)