Trostrukog ubicu u Splitu hvatalo 150 policajaca, on ispalio 36 metaka

Splićanin Filip Zavadlav (25), koji je u subotu u centru grada ubio trojicu mladića na motorima, ispalio je 36 metaka ioštetio dva vozila, a hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, saobraćajne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko, izvijestila je u nedelju splitska policija.

Protiv njega će, osim krivične prijave za ubistvo, biti podnesena i ona za opšteopasnu radnju s obzirom na to da su tokom pucnjave oštećena dva vozila, a u jednom od njih nalazile su se dvije osobe koje nisu bile meta napada počinioca, rečeno je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je policija iznijela detalje slučaja trostrukog ubistva, te odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih grupa.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez rekao je da je policija zajednički vrlo brzo uspostavila stanje bezbjednosti u užem centru grada, poručivši da građani mogu biti mirni kada je riječ o bezbjednosti, navodi Hina.

Rekao je i da su ubijeni evidentirani kao počinioci prekršaja i krivičnih djela, te da su protiv njih podnijeli nekoliko desetina prijava po službenoj dužnosti. Otkrio je i da policija do sada nije zaprimila niti jednu prijavu od oštećenih osoba, kao ni od osumnjičenog.

Samo zajednička reakcija institucija, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke

“U prošloj smo godini ukupno evidentirali četiri krivična djela ubistva i sve smo ih riješili. Odgovorno mogu reći da je stanje bezbjednosti na području Splita i županije dobro po svim pokazateljima. Isto tako smo u 2019. godini, zbog droga, ukupno prijavili 172 osobe i evidentirali 1823 zapljene. Iste godine smo dosta uspješno riješili i krivična djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta. Odgovor na organizovani kriminalitet može biti samo zajednička reakcija institucija, a nikako uzimanje pravde u svoje ruke”, poručio je načelnik Vitez.

Zamjenik načelnika Marko Srdarević je, govoreći o razrješenju tog trostrukog ubistva, rekao da su nakon saznanja o ubistvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažovali i policajce koji nisu bili u službi, kako bi uhapsili ubicu, grad su blokirali iz svih pravaca, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u pripravnosti je čekao i helikopter.

Zahvalio je građanima, jer su u vrlo kratkom vremenu od njih dobili cijeli niz korisnih saznanja, nakon čega su došli do identiteta osumnjičenog, pa i do adresa na kojima bi se mogao nalaziti i na kojima su ga naposljetku i locirali. Uhapšen je, kaže, 2 sata i 45 minuta nakon počinjenja krivičnog djela u jednom kafiću na Skalicama.

“Prilikom hapšenja, nije pružao otpor, doveden je u prostorije policije i nad njim i u ovom trenutku traje intenzivno kriminalističko istraživanje. Naša reakcija na jučerašnji događaj je bio angažman svih naših raspoloživih snaga, ljudskih i tehničkih resursa, svih naših iskustava i znanja što je rezultiralo hapšenjem. Primarno smo željeli zaštititi građane, pružiti im bezbjednost i mislim da smo u tome uspjeli”, kazao je Srdarević.

Na kriminalističkom istraživanju tri osobe

Da je snimak mogućeg osumnjičenika koji je objavljen na internetu izuzetno pomogla policiji prilikom hvatanja počinioca, potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković, koji je rekao da su taj snimak proslijedili svim policajcima na terenu. Ustvrdio je kako se za sada ne može govoriti o motivu trostrukog ubistva, kao i da trenutno na kriminalističkom istraživanju imaju tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu sa izvršenjem tog krivičnog djela, a drže da imaju veze sa ubojstvom.

“Na mjestima događaja, za vrijeme uviđaja pronašli smo ukupno 36 čahura, radi se o automatskom oružju kalibra 7,62 milimetra. U toku su pretraživanja stanova na više lokacija. Eliminišemo mogućnost da se u ovom slučaju dogodio obračun unutar kriminalnih grupa”, kazao je Matković, odgovarajući na novinarska pitanja i ne želeći direktno kazati je li policija pronašla automatsku pušku na mjestu događaja.

Zločin se dogodio u subotu u 15,35 sati, kada je iz automatske puške na Šperunu i u Radmilovićevoj ulici Filip Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Bobana i Marina Paića, koji su se nalazili na dva motora. Tom prilikom je Torlak zadobio teške i po život opasne povrede, od kojih je nešto kasnije preminuo u KBC Split, dok su ostala dvojica mladića preminula na mjestu događaja. Nakon što je ustrijelio trojicu mladića, Zavadlav je odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci odšetao dalje gradskim kotarom Varoš, tražeći još dva mladića koje je najvjerovatnije isto imao namjeru smaknuti.

Svjedoci su rekli kako su čuli dvije rafalne paljbe, ali i Filipa kako viče da će ih sve pobiti. Nešto manje od tri sata nakon stravičnog krvoprolića, mirno se predao policiji dok je sjedio u kafiću udaljenom od zgrade policijske uprave svega nekoliko stotina metara. Tamo je bio u društvu svoga oca, brata i nekoliko prijatelja.

(Fena)