U ponedeljak nominacije za Oscara

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke u ponedeljak će saopštiti spisak nominacija za prestižnog Oscara, čija će 92. po redu svečana dodjela biti održana 9. februara u Los Angelesu, saopšteno je na sajtu Akademije.

Američki mediji medju favoritima pominju nekoliko filmova “The Irishman” Martina Scorsesea, ” Once Upon a time… in Hollywood” Quentina Tarantina i “1917” Sama Mendesa.

Ovogodišnja dodjela koja će biti kao i svake godine u pozorištu Dolby u Los Angelesu, neće imati domaćina ceremonije što je bio slučaj na prethodnoj ceremoniji. Organizatori ceremonije ocijenili su da je 91. dodjela bez domaćina odlično funkcionisala i da će tako biti ove godine.

Oscar se dodeljuje u 24 kategorije, među kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Oscara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti, prošle godine osvojilo je ostvarenje “Green Book”, istinita priča o crnom pijanisti.

(Beta)