Sud BiH: Počinje suđenje za zločine na Palama

U Državnom sudu ove sedmice planiran je početak suđenja Malki Koromanu, optuženom za zločin protiv čovječnosti na Palama.

Optužnica tereti Malku Koromana da, vršeći dužnost načelnika Stanice javne bezbjednosti Pale od kraja marta do decembra 1992. godine, nije preduzeo mjere kako bi zaštitio civile bošnjačke nacionalnosti, koji su protivpravno zatvarani i držani u nehumanim uslovima, te da je znao, odobravao i učestvovao u počinjenim zločinima.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Koroman je zajedno s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta, gdje je izvršeno paljenje i uništavanje kuća, a kojom prilikom je zarobljen veći broj civila, nakon čega je odvojeno oko 35 muškaraca, koji su prevezeni i nezakonito zatočeni u fiskulturnoj sali, gdje su mučeni, premlaćivani i zlostavljani.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, ove sedmice je planiran početak obnovljenog suđenja u predmetu Ivan Kraljević i ostali, koje optužnica tereti za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom, javlja BIRN BiH.

Prvostepenom presudom iz avgusta 2018. Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Mato Jelčić na godinu i po, Stojan Odak na sedam, a Vice Bebek i Vinko Radišić na po godinu zatvora, dok su istom odlukom Slavko Skender i Dragan Miloš oslobođeni krivice.

Apelaciono vijeće je u junu 2018. godine uvažilo žalbe odbrane, ukinulo tu presudu i odredilo novo suđenje.

Ove sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Foči, Goraždu, Višegradu, Trnovu, Kalinoviku, Zvorniku, Orašju, Konjicu, Srebrenici, Donjem Vakufu, Milićima, Sarajevu, Ilijašu, Stocu i Vitezu.

(Fena)