Iz Samopredjeljenja nova ponuda za formiranje kosovske vlade

Iz Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija Demokratskom savezu Kosova je ponuđeno da u budućoj kosovskoj vladi rukovodi sa šest ministarstava i da ima pravo da kandiduju osobu za budućeg predsjednika, kada Hashimu Thaciju istekne mandat u proljeće 2021.godine.

Kurti je predložio povećanje broja ministarstava s 12 na 14. DSK bi imao šest ministarstava, Samoopredjeljenje pet, dok će manjine imati tri, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Ponuda detaljno opisuje sve pozicije koje bi svaka stranka imala.

“Premijer, predsjednik skupštine, drugi podpredsjednik vlade, podpredsjednik skupštine, pet ministarstava bi pripali Samoopredjeljenju. Demokratskom savezu je ponuđeno mjesto prvog zamjenika premijera, prvog zamjenika predsjednika parlamenta, šest ministarstava i dva zamjenika ministara više od Samoopredjeljenja , piše uz ostalo u prijedlogu.

Lideri Samoopredjeljenja i DSK – stranaka pobjednica na izborima održanim 6. oktobra, duže od tri mjeseca ne mogu da se dogovore oko formiranja kosovske vlade.

Podjela funkcija u novom sazivu centralnih institucija – skupštini i vladi najveći je problem u postizanju koalicionog sporazuma.

(Fena)