Umjereno do pretežno oblačno

Jutros u Hercegovini i zapadu Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje preovladava vedro. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha u 07 sati: Bugojno, Tuzla -6 stepeni, Bjelašnica, Sanski Most, Zenica -5, Banja Luka, Gradačac, Srebrenica -4, Doboj -3, Bijeljina, Ivan Sedlo, Sarajevo -2, Bihać, Livno 1, Široki Brijeg 2, Grude 3, Mostar, Stolac 4, Trebinje 5, Neum 9 stepeni.

Danas će u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, veći dio dana, sa maglom i niskim naoblačenjem.

Vjetar slab, veći dio dana jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 4 do 10, na jugu od 9 do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period povoljnijih biometeoroloških prilika.

Tokom jutra i večeri poželjno je posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od hladnoće, danju toplije i ugodnije, uz lagani porast temperatura vazduha.

Usljed anticiklona i stabilnog vremena, moguće su epizode jačeg zagađenja vazduha u gradovima, stoga bi hronični bolesnici i osjetljive osobe trebale redukovati aktivnosti na otvorenom.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na smanjenu vidljivost zbog magle upozoravamo na putevima u dolinama rijeka: Vrbasa, Save, Sane, Bosne i Spreče.

U noćnim i ranim jutarnjim satima skrećemo pažnju i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (Zdaljevac), Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)