Vlada HNK-a i sindikati osnovnog obrazovanja: Zajednički tražiti rješenja

U duhu međusobnog uvažavanja i kontinuiranog dijaloga, danas je održan sastanak dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNK-a i ministara dr. sc. Rašida Hadžovića i Adnana Faladžića sa Slavkom Laušem i Omerom Tipurom,  predsjednicima sindikata uposlenih u osnovnom obrazovanju u HNK, kazao je  Pero Ćiro Pavlović, glasnogovornik Vlade u izjavi za medije.

Dodao je, takođe, kako je u vezi sa zahtjevom sindikata oko koeficijenata za obračun plata, istaknuto kako se radi o složenoj i finansijski vrlo zahtjevnoj problematici.

„Stoga je dogovoreno hitno formiranje zajedničke komisije, koju će činiti predstavnici Vlade, resornog Ministarstva i sindikata. Zadatak komisije biće izrada cjelovite analize stanja u području osnovnog obrazovanja i predlaganje konkretnih, realno mogućih i održivih rješenja. Ujedno, iskazano je razumijevanje za napore koje Vlada HNK-a čini kako bi se, kroz brojne projekte, poput obnove školskih zgrada i sportskih dvorana, angažovaanja asistenata u nastavi za djecu s posebnim potrebama i preuzimanje finansiranja prevoza učenika za što se godišnje izdvaja oko 3 miliona KM, poboljšao kvalitet uslova obrazovanja. Takođe, pozdravljene su aktivnosti u vezi s poboljšanjem materijalnog položaja prosvjetnih radnika dosljednim poštivanjem odredbi kolektivnog ugovora i izdvajanjem više od 18 miliona KM za vansudske nagodbe“, kazao je glasnogovornik Pavlović.

(NovaSloboda.ba)