Dvoje Kineza u prtljažniku automobila ušlo iz Srbije, otkriveni pred Slovenijom

Kineskinja Yinxiong Han, koja je sa sunarodnjakom Lyu Xiucou u prtljažniku automobila ilegalno ušla u Hrvatsku iz Srbije da bi bili otkriveni tek pred ulaskom u Sloveniju, prebačena je u Prihvatni centar za strance do provođenja odluke o protjerivanju u Kinu ili, uz njen pristanak, u neku drugu zemlju.

Odlukom Upravnog suda u Zagrebu, potvrđeno je rješenje Stanica granične policije Bregana o protjerivanju Kineskinje koja je, kako se ističe u sudskoj odluci, “preko nepoznatog graničnog prelaza 27. decembra oko 13 sati sa svojim sunarodnjakom u prtljažniku outničkog vozila ilegalno ušla iz Srbije u Hrvatsku”, prenosi Hina.

Kako se ističe, istog su dana nakon nekoliko sati vožnje stigli na nepoznato mjesto u Hrvatskoj, gdje su ih čekala dva vozača, nakon čega su ušli u prtljažnik, prema svemu sudeći, drugog automobila i nastavili putovanje do granice sa Slovenijom, gdje ih je na Bregani, oko 19 sati, zaustavio i u prtljažniku pronašao hrvatski policajac.

Tokom saslušanja, utvrđeno je da je kineska državljanka još krajem iktobra prošle godine došla u Beograd, gdje je sa svojim ”agentom” dogovorila prebacivanje u Italiju preko Hrvatske. Taj ”aranžman” trebao je biti plaćen nakon dolaska u Italiju, a prilikom policijskog privođenja ustanovljeno je da kod sebe ima samo 20 eura.

Kako u policiji ističu, ”individualnom procjenom u skladu s pravilom razmjernosti” utvrđeno je da se boravak do njenog prisilnog udaljenja iz Hrvatske ne može osigurati primjenom blažih mjera – pologom isprava ili putnih karata i finansijskih sredstava, te joj je u ”svrhu ograničenja slobode kretanja” do protjerivanja bio određen smještaj u Prihvatnom centru za strance na najkraće moguće vrijeme, a najduže do jednog mjeseca.

”Imajući u vidu da je državnu granicu prešla nezakonito sakrivena u prtljažniku automobila, ocijenjeno je da se pologom putne isprave ne bi postigla svrha, jer navedeno strankinju ne bi spriječilo u ponovnom pokušaju nezakonitog prelaska granice s namjerom odlaska u Italiju”, ističe se u rješenju.

(Fena)