Preminuo Josip Krešić, optužen za zločine u Stocu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Josip Krešić, optužen za ratni zločin počinjen na području Stoca, preminuo je prije nekoliko dana, potvrdio je njegov branilac za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Advokat Nenad Gvozdić je potvrdio da je njegov branjenik Krešić preminuo i da je prošle sedmice sahranjen u Stocu. Kako je rekao, kada dobije potvrdu o smrti, obavijestiće Sud kako bi se obustavio postupak.

U oktobru prošle godine, Sud BiH je donio rješenje da se postupak protiv Krešića, zbog njegove bolesti, razdvoji u odnosu na optužene Mileta Pažina i Vida Krešića.

Josipu i Vidu Krešiću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

S njima se optužnicom tereti i Pažin, nekadašnji pripadnik HVO-a, za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima i koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

U ovom predmetu je ranije, zbog smrti optuženih, odvojen odnosno obustavljen postupak protiv Mirka Raguža i Ivice Markovića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2016. godine.

BIRN BiH je ranije pisao da je oko 20 osoba protiv kojih je Državni sud potvrdio optužnice za ratni zločin preminulo u proteklih pet godina prije izricanja konačne presude, zbog čega su krivični postupci protiv njih obustavljeni, dok je desetak predmeta u fazi “mirovanja” zbog bolesti optuženih.