Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini svanulo vedro. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima dosta magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac -11 stepeni, Livno, Prijedor i Sanski Most -6, Banja Luka i Gradačac -5, Bugojno, Doboj i Zenica -4, Bjelašnica, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla -3, Bijeljina, Ivan Sedlo, Sarajevo i Stolac -2, Grude i Zvornik 0, Mostar 2, Bihać 3, Trebinje 4, Neum 6 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti dugotrajne magle.

Vjetar slab južnog smjera.

 Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 12 stepeni. U mjestima sa dugotrajnom maglom, niža maksimalna dnevna temperatura vazduha, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon hladnog jutra, temperatura će tokom dana djelimično porasti i opšta slika će se, uz više sunca, popraviti u cijeloj zemlji.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene.

Prilikom boravka na otvorenom, poželjno je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima i posvetiti pažnju prikladnom oblačenju.

Moguće su epizode jačeg zagađenja u gradskim sredinama, čemu je neophodno posvetiti pažnju, naročito osjetljive grupe stanovništva, poput starijih, djece i hroničnih bolesnika.

—–

BIHAMK

Gusta magla smanjuje vidljivost

Gusta magla ovog jutra smanjuje vidljivost na većini dionica u kotlinama i uz riječne tokove, zbog čega pozivamo na pojačan oprez.

Izdvajamo puteve u dolinama rijeka Bosne, Save, Drine, Spreče, Lašve i Vrbasa, kao i šire područje Sarajeva, Konjica, Banja Luke, Livna i Tomislavgrada.

Pažnju skrećemo na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad saobraćaj će zbog radova biti obustavljen danas od 11 do 16 sati. Za vrijeme obustave, vozila će se preusmjeravati na putne pravce Kola-Čađavica-Stričići-Mrkonjić Grad ili Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)