Šef parlamenta lojalnog Haftaru: Primirje okončano, rat se nastavlja

A rebel fighter carries a weapon on the front line between Bin Jawad and Sirte, after forces loyal to Muammar Gaddafi fled westward following coalition air strikes in eastern Libya, March 27, 2011. Libyan rebels pushed west on Sunday to recapture more territory abandoned by Muammar Gaddafi's retreating forces, weakened by Western air strikes. REUTERS/Finbarr O'Reilly (LIBYA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST POLITICS)

Predsjednik Predstavničke skupštine sa sjedištem u Tobruku Akile Salih saopštio je da je primirje u Libiji okončano i da je će se rat nastaviti, a riječ je o parlamentu koji je lojalan nelegitimnim snagama, koje predvodi Khalifa Haftar.

On je za lokalnu televiziju kazao da su Haftarove snage sa istoka Libije prvobitno pristale na primirje koje su inicirale Turska i Rusije i da su to učinile iz poštovanja prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, javlja Anadolija. 

“Za nas je primirje okončano i rat će biti nastavljen – poručio je Salih.

Na pitanje da komentariše neefikasnost Haftarovih snaga u napadima na Tripoli, Salih je kazao da je zbog intervencije Turske došlo do kašnjenja u realizaciji cilja osvajanja Tripolija.

Reporter Anadolije javlja da u Tripoliju nema znakova o početku novih oružanih sukoba.

Libija je poprište duboke političke i bezbjedonosne krize još od 2011. godine, kada je ubijen libijski vođa Muammar Gaddafi. Od tada, traje borba za dominaciju između suprotstavljenih tabora sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile. Haftar je 12. decembra prošle godine pokrenuo novi napad na Tripoli.

Primirje u Libiji na snagu je stupilo 12. januara i to na poziv koji su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin uputili u srijedu iz Istanbula.

Pregovori u Moskvu juče nisu urodili plodom. Haftar je nakon osmosatnih pregovora napustio glavni grad Rusije bez potpisivanja mirovnog sporazuma.

Za nedelju je najavljena međunarodna konferencija o Libiji u Berlinu.

(Fena)