Vlada HNK-a odobrila sredstva za 58 asistenata u osnovnim i srednjim školama

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantonana na danas održanoj sjednici donijela je Odluku kojom je odobrila novčana sredstva za zapošljavanje odgovarajućeg stručnog kadra za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnom i srednjem obrazovanju, odnosno asistenata u nastavi.

Istaknuto je kako je s ciljem stvaranja uslova za kvalitetno obrazovanje za svu djecu, angažovano 58 asistenta u osnovnim i srednjim školama.

Vlada je razmatrala i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti. Istaknuto je kako je djelatnost socijalne zaštite od posebna značenja za Kanton i jedinice lokalne samouprave, te je tekst prednacrta Zakona dostavljen svim centrima za socijalni rad, odnosno opštinskim službama nadležnim za oblast socijalne zaštite, koje su dale svoje mišljenje. Nakon rasprave, usvojen je Zaključak da se svi prijedlozi i primjedbe u roku od sedam dana dostave predlagaču odnosno Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite, nakon čega će se Vlada izjasniti o Prijedlogu Zakona.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline HNK-a, Vlada je usvojila Odluku kojom je utvrdila visine boravišne takse za 2020. godinu i to za A – razred turističkog mjesta u glavnom periodu sezone 2 KM, predsezoni 1,60 KM te van sezone 1,20 KM. Za B-razred turističkog mjesta boravišna taksa u glavnoj sezoni iznosi 1,60 KM, predsezoni 1,20 KM, te van sezone 1 KM.

Takođe, Vlada je razmotrila i usvojila Odluku, kojom je utvrdila visinu boravišne takse za fizička lica koja su registrovana za pružanje usluga smještaja u kućanstvu za 2020. godinu koja za A-razred turističkog mjesta iznosi  60,00 KM, a B-razred 48,00 KM. Istaknuto je kako su visine boravišnih taksi određene na osnovu visine taksi koje je donijela Vlada F BiH za područje Federacije za 2020. godinu, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)