Druga godišnjica ubistva Olivera Ivanovića

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan prije dve godine, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je pogođen hicima iz pištolja, ispaljenim iz kola u pokretu, ispred kancelarije GI SDP.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je početkom decembra optužnicu protiv šest osoba koji se terete za umiješanost u njegovo ubistvo, a izdat je međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića zbog, kako se navodi u optužnici, upravljanja kriminalnom grupom.

Radoičić je podpredsjednik Srpske liste i kontroverzna figura u srpskoj zajednici na sjeveru Kosova, u čiju odbranu je, nakon što je Priština pokušala da ga uhapsi, stao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je cilj optužnice da se okrivi srpski narod, navodeći da je Priština odbijala saradnju na rasvjetljavanju zločina, koji je počinjen na teritoriji van domašanja srpskih istražnih organa.

Ivanoviću je, jula 2017. godine, bio zapaljen automobil, a u posljednjem intervjuu, lider GI SDP je ocijenio da Srbi na sjeveru Kosova ne strahuju toliko od Albanaca koliko od lokalnih Srba “kriminalaca i kabadahija, koji voze džipove bez tablica”.

Građanska inicijativa SDP najavila je da će danas obilježiti drugu godišnjicu ubistva Ivanovića. Prošle godine, položeno je cvijeće na mjestu gdje je ubijen, a održane su i druge manifetacije.

Udruženje “Jedan od pet miliona” najavilo je da će subotnji protest u Beogradu posvetiti Ivanoviću, “ubijenom lideru opozicije na Kosovu i Metrohiji”, što je uradilo i na prvu godišnjicu njegovog ubistva.

Ivanović je sahanjen na Novom groblju u Beogradu.

(Beta)