Kvalitet vazduha jutros u centru Sarajeva opasan po stanovništvo

Indeks kvaliteta vazduha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7 sati u centru grada, odnosno na mjernoj stanici Ambasada SAD-a, iznosi 310 i opasan je.

Vrijednost PM 2,5 čestica na toj mjernoj stanici iznosi 231, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

Pošto su vrlo male i lagane, te čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice što povećava šanse da ljudsko tijelo ili životinja udahne te čestice u pluća.

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7 sati iznosila je 130 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka, dok je na mjernoj stanici Bjelave izmjereno 166.

Na mjernoj stanici Bjelave, indeks kvaliteta vazduhaa jutros je iznosio 194, odnosno nezdrav je kao i na mjernoj stanici Otoka, gdje je iznosio 190.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom vazduha, upozorava se na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvaliteta vazduha temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljen monoksida (CO).

(Fena)