U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle. U ostatku naše zemlje pretežno vedro.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac -15 stepeni, Bugojno, Livno, Sarajevo -6, Sanski Most, Široki Brijeg -5, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Prijedor, Zenica -4, Banja Luka, Ivan Sedlo, Srebrenica, Stolac, Tuzla -3, Grude -2, Bihać, Bjelašnica, Zvornik 1, Trebinje 2, Mostar 3, Neum 6 stepeni.

Danas će Bosni po kotlinama i uz riječne tokove biti magle ili niskog naoblačenja. U ostatku zemlje sunčano.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu od 9 do 14 stepeni. U mjestima sa dugotrajnom maglom između 0 i 4 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Nakon prohladnog, u Bosni mjestimično maglovitog prijepodneva, posvuda će biti sunčanije i ugodnije, uz porast temperatura vazduha.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Opšta slika će, većim dijelom dana, biti ljepša u Hercegovini.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Magla i dalje smanjuje vidljivost, a posebno je gusta na širem području: Bijeljine, Travnika, Viteza i Srebrenika, kao i na putevima uz rijeku Savu u sjeveroistočnim krajevima i mjestimično uz rijeke Bosnu (šire područje Maglaja, dionica Zenica-Sarajevo, pojedini dijelovi Sarajeva) i Drinu (Zvornik, Šepak). Zbog pada temperature u noćnim satima upozoravamo na moguće nailaske na poledicu na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)