U Senat poslata rezolucija o opozivu Trumpa

Predstavnički dom Kongresa SAD glasao je danas za prosledjivanje rezolucije o opozivu šefu Bijele kuće u gornjem domu parlamenta.

Kao i 18. decembra, kada je Predstavnički dom opozvao Trumpa, kongresmeni su danas glasali uglavnom po partijskoj liniji. Za prosljeđivanje rezolucije Senatu glasalo je 228 poslanika, a protiv 193, navodi Associated press.

Trump je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, poslije saznanja da je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Josefa Bidena, mogućeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 3. novembra, a da je zauzvrat stopirao isporuku vojne pomoći Kijevu.

Kongresmeni su danas usvojili i listu takozvanih tužilaca, koji će na sđenju u Senatu zastupati Predstavnički dom.

Sedmočlani tim tužilaca predvodiće predsjedavajući odborima Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja i za pravosuđe, Adam Schif i Jerry Nadler.

Suđenje Trumpu u Senatu biće tek treći takav proces u američkoj istoriji. Predsjednik Andrew Johnson opozvan je u Predstavničkom domu 1868. godine, a predsjednik Bil Clinton 1998. godine, ali je Senat potom glasao protiv opoziva obojice.

Da bi bio smijenjen sa mjesta predsjednika, protiv Trumpa treba da se izjasni dvije trećine senatora, što nije izgledno, pošto njegovi republikanci imaju većinu u gornjem domu Kongresa.

(Beta)