Komšić i Džaferović primili delegaciju dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primili su danas delegaciju Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine

Tokom sastanka, razgovarano je o radu tužilaštava i sudova u predmetima vođenja istraga i postupaka protiv optuženih za ratne zločine iz redova Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Konstatirano je da se optužnice u ovim slučajevima podižu neselektivno, dok se zanemaruju masovni i zločini drugih vojnih formacija. Zbog toga se, kako je naglašeno, osnovano sumnja da je riječ o pokušaju da se kroz djelovanje dijela pravosuđa pokuša izmijeniti karakter rata.

Predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine istaknuli su hitnu potrebu za konkretnim reakcijama na pomenute procese, koje bi bile i institucionalne i političke, ali i reakcijama u širem društvenom smislu. S tim u vezi je istaknuto da se Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja je u načelu dobar dokument, pretvorila u svoju suprotnost, jer postoji potpuno neprihvatljiv disbalans u podizanju optužnica protiv pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine u odnosu na pripadnike agresorskih i separatističkih vojnih formacija.

Navedeno je da je ta vrsta disbalansa u podizanju optužnica posljedica potpune zapuštenosti rada sudstva i tužilaštva i političke mobilizacije protiv države Bosne i Hercegovine, pri čemu je evidentna sprega između političkih centara izvan granica države Bosne i Hercegovine i unutrašnjih aktera, koji svoje aktivnosti baziraju na lažnim svjedočenjima i podmetanjima.

Naglašeni su eklatantni primjeri neselektivnog podizanja optužnica i donošenja presuda protiv pripadnika Armije i MUP-a  Republike Bosne i Hercegovine, po komandnoj odgovornosti, i to upravo u onim gradovima, poput Goražda, koji su u najširim razmjerama pretrpjeli ogromne posljedice uslijed agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Naveden je i primjer Sarajeva, gdje niko od konkretnih počinilaca zločina tokom opsade grada nije odgovarao za ubistva civila. Istaknuto je da sa jedne strane postoje brojne optužnice za branioce bosanskohercegovačkih gradova, a sa druge strane niko od pripadnika agresorskih snaga nije ni optužen za teror i počinjene masovne zločine nad građanima tih gradova.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da je na ove aktivnosti potrebno dati i insititucionalni i politički odgovor. U tome smislu, najavljena je izrada plana i programa u saradnji sa Savezom dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine i drugim srodnim organizacijama.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom razgovora su naglasili i nepovoljnu  i nezadovoljavajuću političku klimu unutar domaćeg javnog mnijenja, jer se političko suprotstavljanje navedenim problemima na potpuno apsurdan način tretira kao narušavanje društvenih i političkih odnosa unutar države, što otvara prostor za djelovanje antibosanskih i antidržavnih aktivnosti koje na kraju proizvode navedene posljedice.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine s tim u vezi iskazali su potpunu opredijeljenost da se pod svaku cijenu suprotstave intencijama falsifikovanja bliske prošlosti. Zajednički je konstatovano da su to obaveza i dužnost kako izabranih zvaničnika, tako i svih odgovornih aktera društva, zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine i budućnosti njenih građana.

Sastanku sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovali su predsjednik Saveza Aljo Bošnjaković, bivši predsjednik Saveza Ahmet Sejdić, predsjednik Nadzornog odbora Saveza Ismet Godinjak, predsjednik fondacije „Istina za Goražde“ Kasim Brdar i komandant Ferid Buljubašić, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

S. R.

(NovaSloboda.ba)