Otac i brat Filipa Zavadlava zbog stresa nisu dali izjavu sudiji istrage

Ante i Stanislav Zavadlav, otac i brat trostrukog splitskog ubice Filipa Zavadlava, sudiji istrage Mlađanu Prvanu u petak ujutro zbog stresa nisu dali izjavu o okolnostima nezapamćenog zločina, koji se u subotu popodne dogodilo u centru Splita, u Varošu.

Sudiji su rekli da su pod stresom, jer je Stanislav juče poslijepodne fizički napadnut gradskom kvartu Kil,a te su se obavezali da će se kada budu za to spremni, iduće sedmice, javiti državnom tužiocu koji vodi istragu.

Rekli su da neće koristiti blagodat nesvjedočenja već da žele svjedočiti, ali to danas nisu bili u stanju, kazao je glasnogovornik splitskog suda sudija Damir Romac novinarima okupljenim pred sudom, javlja Hina.

“Otac i brat osumnjičenika nisu bili očevici događaja, ali vjerovatno imaju neka saznanja o događaju”, dodao je Romac.

Objasnio je kako istragu vodi državni tužilac, ali da svjedoke, koji su rodbina i imaju zakonsko pravo ne svjedočiti, ispituje sudije istrage.

Saslušanje kod sudije istrage započelo je u 9 sati. Oko i ispred zgrade suda bilo je nekoliko policajaca koji su osiguravali zgradu. Na sud je prvo stigao otac Ante, koji je bio u pratnji policajca u civilu, a s petnaestak minuta zakašnjenja iz drugog pravca i sin, odnosno mlađi Filipov brat Stanislav.

Dao je i kratku izjavu, u kojoj je, govoreći o jučerašnjim okolnostima događaja kada je napadnut na Kili, rekao “da mu je za to najlakše”.

“Momci koji su to napravili ja ih poznajem. Neću govoriti koji su. Meni je još teža stvar što su tri života mlada izgubljena”, poručio je Stanislav.

Filip Zavadlav (25) koji je u subotu počinio trostruko ubistvo u središtu Splita pod jakom policijskom pratnjom u ponedeljak naveče dovezen u Zagreb, gdje je smješten na psihijatrijski odjel Bolnice za osobe lišene slobode (BOLS). Očekuje se njegovo psihijatrijsko vještačenje koje će utvrditi njegovu raspravnu sposobnost.

(Fena)