Predrag Bošković Protesti SPC koriste se za negaciju Crne Gore

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je komentarišućiZakon o slobodi vjeroispovijesti i događanja koja su uslijedila nakon njegovog usvajanja, rekao da se galama nije podigla zbog samog zakona, već da je kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

“Upravo ovi protesti, koje organizujeSrpska pravoslavna crkva, se koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinica gdje govore da će se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda cjelokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već je ova kampanja usmjerena ka negaciji Crne Gore, Crnogoraca kao nacije i nezavisne države”, rekao je Bošković, a prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Mora im se, kako je rekao, poručiti da je zakon stupio na snagu, da se neće povući i da je Crna Gora spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.

“I prije zakona nije bila samo SPC registrovana, jer je željela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore. Nadam se da će se Mitropolija dozvati pameti i da će vidjeti da zakon nije usmjeren protiv njih, da daje mnogo veća prava i mogućnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori”, poručio je crnogorski ministar.

Kometarišući litije i molebane koji se održavaju širom Crne Gore, on kaže da je demokratsko pravo MCP da ih organizuje, sve dok su skupovi mirni i dok šalju mirne poruke.

Litije i molebani su počeli nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u noći između 26. i 27. decembra prošle godine, a organizuju se dvaput sedmično.

(Fena)