U većem dijelu Bosne magla, u Hercegovini vedro

Jutros je veći dio Bosne pod maglom. Vedro je u Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac -10 stepeni, Livno -6, Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg i Srebrenica -5, Stolac -4, Grude, Ivan Sedlo, Tuzla i Zenica -3, Bijeljina, Doboj i Gradačac -2, Bihać, Sanski Most i Zvornik -1, Banja Luka i Prijedor 0, Bjelašnica 1; Trebinje 3, Mostar 6, Neum 8 stepeni.

Danas u većem dijelu Bosne dugotrajna magla. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama sunčano.

Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 0 i 5, u sunčanim područjima od 9 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Sa sunčanim intervalima i višim temperaturama, biometeorološka prognoza povoljnija je za Hercegovinu i jugozapad zemlje, dok bi u unutrašnjosti, dugotrajna magla i povećana oblačnost mogli uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima i meteoropatima.

Poželjno je posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od niskih temperatura, naročito u jutarnjim i večernjim satima.

Usljed stabilnog vremena moguće su epizode zagađenijeg vazduha u gradskim sredinama.

—–

BIHAMK

Oprez zbog guste magle, poledice i odrona

Gusta magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove i jezera, a posebno jutros izdvajamo dionicu autoputa Sarajevo sjever-Sarajevo zapad gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 20 metara. Upozoravamo i na moguće nailaske na poledicu na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka, od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja, uz 15. minutno propuštanje vozila. Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Danas od 11 do 16 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce, a vozila će se preusmjeravati na alternativne pravce Kola-Stričići-Čađavica-Mrkonjić Grad i Crna Rijeka-Jajce-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova, sporije se saobraća na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na većini puteva u BiH, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)