UIO BiH: Oduzete cigarete i rezani duhan

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 54.500 KM.

Ovlašteni službenici UIO iz Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Sarajevo u saradnji sa službenicima MUP-a BPK, PU Goražde, u dvije odvojene akcije provedene na putnoj komunikaciji Foča-Goražde, a prilikom kontrole dva vozila u mjestu Ustoklina, pronašli su i oduzeli veću količinu cigareta i rezanog duhana. U skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH, privremeno su oduzeli 7000 kutija cigareta (FM, Manchester, Corset i King) i 130 kg rezanog sušenog duhana. Radi se o akciznim proizvodima, koji su bili namijenjeni prodaju na „crnom tržištu“, jer nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe, saopšteno je iz UIO BiH.

Protiv lica kod kojih je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba podnijeće se Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 54.500 KM.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)