Otvorena izložba “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020”

Muzej Hercegovine Mostar organizovao je u petak izložbu pod nazivom “Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020”, povodom 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz bogate zbirke muzeja “Džemal Bijedić”, koja prikazuje hemeroteku, telegrame sućuti, reportaže, pjesme te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života, kako u tadašnjoj Jugoslaviji, tako i u svijetu.

Kustosica, istoričarka Muzeja Hercegovine Indira Gaštan Bešo kazala je kako su izložene fotografije od velikoga značaja.

“Na izložbi je postavljeno 18 panoa te fotografije Tita i Jovanke kako odaju posljednju počast porodici Bijedić. Takođe, prikazan je dio od 10 hiljada telegrama koji je prispio porodici Bijedić, naistaknutijim ličnostima društveno političkoga života Jugoslavije i organa društveno-političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH, kao što su telegram iz SAD predsjednika Geralda Forda, telegram od kraljice Margaret od Danske, te kraljice Elizabete itd”,istakla je Gaštan Bešo.

Džemal Bijedić je bio istanuti jugoslovenski i bosansko-hercegovački političar. Poginuo je u avionskoj nesreći, 18. januara 1977. godine. Univerzitet u Mostaru nosi njegovo ime.

Izložba će u Muzeju Hercegovine ostati otvorena sljedećih mjesec dana.

(Fena)