Tajna Starog mosta u Škotskoj

Stari most je izgrađen preko rijeke Sligachan, na ostrvu Skye, na sjeverozapadu Škotske. Iako je u blizini izgrađen i novi most, koji je praktičniji, jer omogućava i saobraćaj preko rijeke, većina posjetilaca dolazi ovde, upravo zbog ovog starog mosta. To je most sa tri otvora, sagrađen početkom 19. vijeka, a savršeno se uklapa u sliku podno hrapavih brda Cuillin. Posetioci Sligachana obično se zaustave i šetaju starim mostom, uživajući u predivnom pogledu na škotski kraj.

Neki posjetioci čak siđu do rijeke i urone lice u vodu koja teče ispod mosta. To se na prvi pogled čini i pomalo čudnovato, ali ovde govorimo o ostrvu Skye, koje je puno mitova i legendi. Prema jednoj davnoj legendi,  okitiće se vječnom ljepotom, svako onaj, ko zaroni lice u hladnu ledenu vodu rijeke, samo sedam sekundi.

Koliko ih je nakon ove probe stvarno iskusilo tvrdnju legende, nije poznato. Ali, rijetki su oni koji dođu dovde da to ne učine, iako većina po navici navrati do neke prodavnice usput, kupi, ili koristi neku dobru kremu za sunčanje i efikasnu hidratantnu kremu.

U svakom slučaju, interesantna legenda. ali i hvala na preporuci.

Ko zna.

(msn)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)