U Bosni oblačno, u Hercegovini naoblačenje sredinom dana

Jutros je veći dio Bosne pod maglom i niskim naoblačenjem. Vedro je u Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Sokolac -16 stepeni, Bugojno i Livno -7, Sarajevo -6, Široki Brijeg -5, Srebrenica -4, Grude i Ivan Sedlo -3, Bijeljina, Bjelašnica, Doboj, Gradačac i Tuzla -2, Banja Luka -1, Bihać i Mostar 0, Prijedor, Sanski Most i Trebinje 1, Neum 6 stepeni.

Danas u većem dijelu Bosne magla i nisko naoblačenje. U Hercegovini, jugozapadu Bosne i na planinama postepeno naoblačenje sredinom dana. Padavine se očekuju tokom noći na nedelju. Na jugu kiša. U većem dijelu zemlje susnježica ili snijeg. Padavine nisu obilne.

Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -2 i 3, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljnije na jugu i jugozapadu zemlje, pretežno zbog dužih sunčanih intervala.

U unutrašnjosti, mjestimično i sa dugotrajnom maglom, u gradovima uz povećanu koncentraciju štetnih supstanci u vazduhu, što će uzrokovati probleme, naročito rizičnim grupama poput djece, starijih i hroničnih bolesnika.

Krajem dana, opšta slika će se djelimično pogoršati zbog blizine promjene, stoga su kod osjetljivih osoba moguće reakcije u vidu glavobolje, reumatskih bolova i nesanice.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Zbog saobraćajne nesreće, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Šićki Brod- Srebrenik, kod mjesta Čanići. U toku je obavljanje policijskog uviđaja.

Magla i niska oblačnost jutros smanjuje vidljivost na dionicama uz rijeke Vrbas, Drinu, Bosnu, Lašvu i Spreču, kao i šire područje Sarajeva, Bihaća, Bosanskog Petrovca, Kiseljaka, Viteza, Bugojna i Žepča . Upozoravamo i na moguće nailaske na poledicu na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila. Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima: Srebrenik-Orašje (tunel Ormanica), Sarajevo-Trnovo (Krupac) i Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Pojačana frekvencija vozila tokom dana očekuje se na putevima koji vode prema ski centrima i zimskim izletištima.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)